Porträttbild.

Kajsa berättar om Sjölins

Varför ska man välja Sjölins?

Sjölins är det perfekta valet för dig som söker en skola där du får möjlighet att utvecklas som person samtidigt som du får en kvalitativ och spännande utbildning inför vidare studier. Våra otroligt engagerade lärare ger dig en relevant och djupgående undervisning med mycket yta för frågor och diskussioner. En av de många saker som skiljer Sjölins från andra gymnasieskolor är casemetodiken, med rötter i Harvard, där du får möjlighet att utveckla din problemlösningsförmåga samt  samarbetsförmåga. På Sjölins får du alltså ett försprång inför vidare studier av våra kompetenta och motiverade lärare, samtidigt som skolan ser till att du trivs och får den studiero du behöver.

Berätta om ditt program! Varför valde du det? 

Jag går naturprogrammet på Sjölins och jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag valde just detta programmet då det är den bredaste utbildningen som öppnar dörrar för många spännande karriärmöjligheter. Du får en varierad och praktisk undervisning med bland annat fältstudier, laborationer och grupparbeten. Om du gillar de naturvetenskapliga ämnena och att utmana dig själv ska du absolut välja naturprogrammet på Sjölins.

Vad är det roligaste med ditt program? Ex. UF, labb m.m.

Jag tycker definitivt att laborationer är det roligaste med att gå naturprogrammet. Det är ett roligt och spännande moment där man får använda sina kunskaper men också lära sig nya saker. 

Hur jobbar ni med case? 

Casemetodiken är en pedagogik med rötter i Harvard, som Sjölins använder sig av. Ett case omfattar flera ämnen och brukar sträcka sig över en 6 veckors period, som inleds med en caseuppstart. Den brukar vara väldigt spännande så att man sedan i sina casegrupper får samla ens tankar och åsikter och formulera frågeställningar. Under casets gång får man en varierad undervisning med bland annat workshops, diskussioner och studiebesök, där man lär sig om ämnet med för att kunna undersöka och leta svar på de här frågorna. Sedan är det dags för caseavslutet där man får samla ihop det man kommit fram till och presentera det genom exempelvis en presentation, debatt, en film eller något helt annat. Eftersom elevinflytande är viktigt på Sjölins får man självklart lämna en utvärdering av caset när det är avslutat. 

Berätta om stämningen på skolan! 

Stämningen på skolan är trygg och välkomnande. Man känner sig verkligen respekterad och som en del av klassen, men det finns också en samhörighet mellan de olika klasserna och de flesta elever har vänner i alla klasser. En sak som prioriteras mycket är att alla ska trivas och vara bekväma och därför tolererar lärarna varken respektlöst beteende eller dåligt uppförande. 

Hur är lärarna på skolan?

Lärarna på skolan brinner för sina ämnen samt är väldigt engagerade och vill att vi ska lyckas. Därför vill de mer än gärna höra våra tankar och åsikter kring undervisningen. Lärarna är alltid tillgängliga och sitter gärna och pratar med elever i matsalen och under raster, så har du en fråga eller tanke kan du enkelt hitta en lärare. De peppar oss konstant och ser till att vi elever når våra mål och ännu mer. Du blir aldrig en i mängden, utan du känner dig både sedd och hörd. 

Har ni några spännande utbytesresor inplanerade? Om ja, berätta mer! 

Det finns alltid möjlighet för elever på Sjölins att göra en utbytesresa om man skulle vilja det. Som det ser ut nu kommer alla i 2an få erbjudandet att åka på en resa tillsammans i höst. Troligtvis blir denna resa till Spanien och vi alla är väldigt taggade.

Berätta om dina framtidsdrömmar! 

Efter studenten planerar jag att resa och jobba utomlands under ett år, för att sedan plugga vidare på högskola. Jag har inte ännu bestämt vad jag vill utbilda mig till, men jag funderar mycket på läkarprogrammet. Jag känner dock ingen stress över att bestämma detta ännu eftersom jag kommer ha en så pass bred utbildning som ger massvis med möjligheter. 

Vad är dina bästa tips inför gymnasievalet?

Att börja gymnasiet är en stor omställning från grundskolan och det viktiga är att du ska trivas med ditt val. Därför är det viktigt att faktiskt välja det programmet och den skolan du vill och inte det dina föräldrar eller vänner vill. Det kan absolut vara lockande att välja samma som din bästa vän, men det är din utbildning och framtid. Dessutom får du så mycket nya vänner på gymnasiet att det inte gör något om du inte känner någon där du börjar.