Samhälls­vetenskap

Lärare och elever diskuterar i ett klassrum.

Vill du veta hur vårt samhälle är konstruerat och hur det styrs?

Vill du vara med och förbättra samhället, kanske som journalist, statsvetare eller rent av politiker ska du välja inriktning samhällsvetenskap. Du får du reflektera över frågor som rör demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt – ur ekonomiska, sociala och politiska perspektiv. Du kommer fördjupa dig i samhällsbyggen runt om i världen och hur deras historiska kontext är en förutsättning för hur de fungerar idag.

När du väljer att studera Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap får du en omfattande kunskap om strukturer, politik och människors livsvillkor. Genom att använda samhällsvetenskapliga metoder tränar du upp ditt analytiska tänkande och förmågan att tolka och förklara olika fenomen.

Du kommer även att få en djupare förståelse för politik och samhälleliga strukturer, och hur dessa påverkar människors livsvillkor över tid. Men det mest betydelsefulla är att du kommer att lära dig om samspelet mellan individen och samhället, och vilka faktorer som behövs för att vi tillsammans ska kunna skapa en mer hållbar och bättre värld.

Faktaruta

  • Program: Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Inriktning: Samhällsvetenskap
  • Programkod: SASAM

Framtida yrken

  • Psykolog, Socionom, Arkitekt, Forskare, Journalist eller Farmaceut

Skapa din resa med samhällsprogrammet

Här får du en inblick i hur det är att studera samhällsprogrammet på Sjölins gymnasium.

Här finns vi

Sjölins Gymnasium har totalt fem skolor i Malmö, Göteborg och Stockholm. Välj din skola nedan!

Var detta inte något för dig?

Då kanske du är mer intresserad av något av våra andra program!