Naturvetenskaps-programmet

Oavsett om du vill bli läkare, arkitekt, forskare eller helt enkelt är intresserad av naturvetenskap och de naturvetenskapliga ämnena, så är Naturvetenskapsprogrammet på Sjölins Gymnasium Malmö något för dig.

Elever i vita rockar under en naturkunskapslektion

Om naturvetenskaps-programmet

Naturvetenskapsprogrammet ger den bredaste behörigheten och genom Sjölins Gymnasiums casemetodik lär du dig studietekniken som är vanlig, inte minst på läkarlinjen. Via programmet kommer du i kontakt med de flesta akademiska discipliner och via våra inriktningar fördjupar du dig, ofta inom ramen för casemetodiken, i det som verkligen intresserar dig. Under tre år kommer du fördjupa dina kunskaper inom det naturvetenskapliga fältet. Grupparbeten, fältstudier och laborationer är några av de arbetsformer som kommer visa dig fysikens, kemins och biologins hemligheter och inbördes förhållanden. Din gymnasieexamen kommer att ge dig särskild behörighet.

Elev med vit och och skyddsglasögon håller i ett provrör

Våra inriktningar

På Sjölins Naturvetenskapliga program kan du välja inriktningarna naturvetenskap eller naturvetenskap och samhälle.

 • Naturvetenskap

  Är du nyfiken och vill vara med och hitta nya lösningar för en bättre framtid?

  • Program
   • Naturvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Naturvetenskap
  Tre elever med vita rockar under en lektion i naturkunskap

Vanliga frågor om Naturvetenskapsprogrammet

 • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Naturvetenskapsprogrammet ska 3 av de 9 övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Naturprogrammet hade år 2023 en medelpoäng på 261 och en antagningsgräns på 227,5. Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

Hur räknar jag ut min meritpoäng?

Räkna enkelt ut ditt meritvärde från grundskolan med hjälp av meritvärdesräknaren på Gymnasiekolls hemsida.

Två elever i ett klassrum som läser en bok

Var detta inte något för dig?

Då kanske du är mer intresserad av något av våra andra program!