×
 

Hoppa till innehållet

Om Sjölins Gymnasium Göteborg

Mitt i centrala Göteborg kombinerar vi på Sjölins gymnasium hög lärarnärvaro med casemetodiken. Våra lärare finns på plats under hela din skoldag för att undervisa, handleda, diskutera och stötta. Våra drygt 480 elever studerar i en lugn och trivsam miljö i vackra lokaler. Huset byggdes mot slutet av 1800-talet och här möts gammalt och nytt. Hos oss på Sjölins råder en avspänd atmosfär, en positiv stämning och ömsesidig respekt.

Fem elever står utanför en stor, antik dörr i skolan och ler mot kameran.

Det här är Sjölins Gymnasium Göteborg

 • Case

  På Sjölins jobbar du i case – en metod som kopplar ihop det du lär dig i klassrummet med det som händer i samhället. Här arbetar vi över ämnesgränserna och med hjälp av världen utanför skolan. Du får undersöka en ­situation eller händelse ur flera perspektiv, lära dig att jobba i grupp, ta ansvar och tänka kritiskt – något som ger dig den bästa grunden för framtida studier.

  Lärare förklarar vid en whiteboard i klassrummet medan en elev räcker upp handen.
 • Trivsamma lokaler

  Våra drygt 480 elever studerar i en lugn och trivsam miljö i vackra lokaler. Huset byggdes mot slutet av 1800-talet och här möts gammalt och nytt. Hos oss på Sjölins Gymnasium i Göteborg råder en avspänd atmosfär, en positiv stämning och ömsesidig respekt.

  Elever sitter runt ett bord på Campus Vasastan
 • Studiero och trygghet

  Goda förutsättningar för lärande kräver utrymme för reflektion och hjälp till fokus. Därför satsar vi på studiero och att varje elev ska känna sig trygg i sin vardag. Till exempel ligger lärarnas arbetsplatser i direkt anslutning till elevernas arbetsytor vilket skapar en lugn miljö med mycken vuxennärvaro och nära till handledning och stöd.

   

  Elever diskuterar i sina skolbänkar

Vanliga frågor om Sjölins Göteborg

 • Ditt meritvärde är summan av alla dina betyg tillsammans. Du kan enkelt räkna ut ditt meritvärde på gymnasiekoll. Klicka här för att komma direkt till gymnasiekoll!

 • Natur och Samhäll har en klass var per årskurs, Ekonomi har tre klasser.

 • Sjölins Göteborg är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige. Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • Vårt mål är att du ska nå långt bortom dina egna förväntningar och växa som person under din tid hos oss. Bra arbetsmetoder är en del, men minst lika viktigt är det att du känner dig sedd och respekterad varje dag. Därför har vi satsat på lugna arbetsmiljöer, en väl fungerande elevhälsa och skolpersonal som är tillgängliga för eleverna även efter lektionstid.

 • Sjölins Gymnasium startade år 2000.

 • Det går ca 470 elever på skolan.

 • Skolan ligger på ERIK DAHLBERGSGATAN 1, precis vid Kungsparken. Nära Vasaplatsen.

 • Elevhälsoteamet finns på plats varje vecka och består av: SYV, kurator, skolsköterska och specialpedagog. Alla som behöver det får anpassningar och särskilt stöd på skolan.

 • Skolan erbjuder ingen allmän läxhjälp, däremot har man mattestuga varje vecka.

 • Sjölins gymnasium i Göteborg erbjuder spanska, franska och tyska som moderna språk.

 • Vi har våra idrottslektioner i Valhalla idrottshall och ute på Heden.

 • De flesta lektioner startar mellan 8.30 och 9.00 och skoldagen är slut mellan 14 och 16. Men det kan såklart variera beroende på vilka kurser man läser.

 • Bor du i Göteborg eller någon av kranskommunerna får du busskort.

 • Vår bamba ligger några minuters promenad från skolan. Vi har också ett skolcafé i två delar med en härlig takterass som är öppen större delen av dagen när vädret tillåter.

 • Du får en personlig bärbar dator av märket Chromebook. Vi jobbar med Google Suite for Education i vår undervisning.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Naturvetenskapsprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 287.89 och en antagningsgräns på 265 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Samhällsvetenskapsprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 261.79 och en antagningsgräns på 240 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Ekonomiprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 268.02 och en antagningsgräns på 243 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

Rektorn har ordet

Du precis som jag vet att dagens värld är komplex. Det finns inga enkla lösningar på de problem vi som samhälle brottas med. Bättre kunskap hjälper oss hitta svaret på de frågor vi måste lösa. Vi på Sjölins tror att casemetodiken är den bästa metoden för att bli en förstklassig problemlösare. Att förstå hur allt hänger samman, att inte se ämnen som enskilda enheter utan som en del i ett större sammanhang. Om du, som jag, är övertygad om att en bra utbildningen är det första steget till en bättre värld för alla, kommer du älska vårt sätt att arbeta. På Sjölins gymnasium i Göteborg finns idag 480 kreativa och fokuserade elever som tillsammans med skolans duktiga och drivna lärare skapar den bästa gymnasieskolan. Här får du och dina studiekamrater tre innehållsrika, spännande och lustfylld skolår tillsammans. En tid som kommer ge vänner
för livet och bästa möjliga förberedelse inför fortsatta studier. På Sjölins blir det som är viktigt på riktigt.
Varmt välkommen till oss!

Jonas Kornbrink, rektor Sjölins Göteborg

Personporträtt

Elevkår

På Sjölins förstår vi att gymnasiet är mycket mer än bara de ämnen du studerar i klassrummet. Det handlar också om att bygga vänskapsrelationer och delta i spännande aktiviteter utanför skolans gränser, något som skapar en stark och sammanhållen gemenskap. Det är här våra engagerade elevkårer kommer in i bilden.

Tre elever sitter på trappan och samtalar i en historisk skolbyggnad.

Våra gymnasieprogram

Alla våra gymnasieprogram på Sjölins är högskoleförberedande och ger dig en tydlig koppling till samhället genom case-arbete.