×
 

Hoppa till innehållet

Om Sjölins Gymnasium Nacka

I moderna lokaler i Sickla, precis på gränsen mellan Stockholm och Nacka, ligger Sjölins gymnasium Nacka. Här kombineras trygghet och nytänk för att skapa självständiga individer. Våra lärare finns på plats under hela din skoldag för att undervisa, handleda, diskutera och stötta. På vår öppna skola kan du växa på dina egna villkor under tre roliga gymnasieår.

Elever sitter i ett klassrum

Det här är Sjölins Nacka

 • Case

  På Sjölins jobbar du i case – en metod som kopplar ihop det du lär dig i klassrummet med det som händer i samhället. Här arbetar vi över ämnesgränserna och med hjälp av världen utanför skolan. Du får undersöka en ­situation eller händelse ur flera perspektiv, lära dig att jobba i grupp, ta ansvar och tänka kritiskt – något som ger dig den bästa grunden för framtida studier.

  Lärare undervisar framme vid tavlan i ett klassrum.
 • Trivsamma lokaler

  Sjölins gymnasium i Nacka skapar tillsammans med tre andra skolor ett pulserande campus precis i gränsen mellan Stockholm och Nacka. I Kunskapsgallerians ljusa lokaler med bra klassrum och gott om ytor att mötas på finns vi precis bredvid Sickla köpcentrum.

  Elever sitter vid ett bord i skolans gemensamma lokaler
 • Studiero och trygghet

  Goda förutsättningar för lärande kräver utrymme för reflektion och hjälp till fokus. Därför satsar vi på studiero och att varje elev ska känna sig trygg i sin vardag. Till exempel ligger lärarnas arbetsplatser i direkt anslutning till elevernas arbetsytor vilket skapar en lugn miljö med mycken vuxennärvaro och nära till handledning och stöd.

   

  Elever i ett klassrum

Vanliga frågor om Sjölins Nacka

 • Här kan du se ett exempelschema för Naturvetenskapsprogrammet på Sjölins Nacka.
  Kom ihåg att schemat är ett exempel och det faktiska schemat kan se annorlunda ut.

 • Här kan du se ett exempelschema för Samhällsvetenskapsprogrammet på Sjölins Nacka.
  Kom ihåg att schemat är ett exempel och det faktiska schemat kan se annorlunda ut.

 • Här kan du se ett exempelschema för Ekonomiprogrammet på Sjölins Nacka.

  Kom ihåg att schemat är ett exempel och det faktiska schemat kan se annorlunda ut.

 • Vi är stolta över att vi har ett schema i princip fritt från håltimmar. Förutom raster har våra elever lärarledda lektioner från att dagen startar till att den slutar. De flesta skoldagar startar 8.55 och skoldagen är oftast slut 15.45. På onsdagar slutar vanliga lektioner vid lunch. Efter lunch erbjuds ofta stugor i matematik och moderna språk.

  Så här kan ett exempelschema se ut på Ekonomiprogrammet

  Så här kan ett exempelschema se ut på Naturvetenskapsprogrammet 

  Så här kan ett exempelschema se ut på Samhällsvetenskapsprogrammet

  Du kan läsa mer om våra olika program här 

 • Case är en metod som kopplar ihop det du lär dig i klassrummet med det som händer i samhället. Här utgår vi från verkligheten, arbetar över ämnesgränserna och med hjälp av världen utanför skolan. Du kommer lära dig att jobba i grupp, ta ansvar, tänka kritiskt och fritt – något som ger dig den bästa grunden för framtida studier. Läs mer om case genom att klicka här

 • Du är varmt välkommen till en av våra prova-på-dagar. Där får du träffa andra elever som är intresserade av skolan, våra elevambassadörer, ha en lektion med våra lärare och om du vill äta i vår matsal. Anmäl dig genom att fylla i detta formuläret. Det finns begränsat antal platser.

 • Sjukanmälan görs i Schoolsoft. Observera att sjukanmälan måste göras före första lektionens start. Det är vårdnadshavaren som registrerar sjukanmälan fram till att eleven fyllt 18 år.

 • Om du saknar inloggningsuppgifter till Schoolsoft kan du kontakta skolans administratör på nacka@sjolinsgymnasium.se

 • Ledighet ansöks om via en blankett som finns på Schoolsoft. Eftersom skolåret består av 178 skoldagar, då mycket ska hinnas med, beviljas inte ledighet för exempelvis semesterresor eller jobb utanför skolan. Självklart beviljas ledighet för exempelvis mönstring, begravning, uppkörning och även för idrott på elitnivå.

 • På Sjölins Nacka finns dessa program: – Ekonomiprogrammet – Naturvetenskapsprogrammet – Samhällsvetenskapsprogrammet Du kan läsa mer om programmen här: Till våra program

 • Ekonomiprogrammet har inriktningarna ekonomi och juridik. Naturvetenskapsprogrammet har inriktningarna naturvetenskap och naturvetenskap och samhälle. Samhällsvetenskapsprogrammet har inriktningarna samhällsvetenskap och beteendevetenskap.

 • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap. För naturvetenskapsprogrammet ska 3 av de 9 övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

 • Sjölins Nacka är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • Verksamheten på Sjölins gymnasium Nacka är upplagd för att du som elev ska få en så bra lärmiljö som möjligt. Detta gäller såväl skolans lokaler som är ljusa och väl anpassade för ändamålet som den intellektuella och sociala miljön, där skolan jobbar för att du ska känna dig trygg, glad och blir inspirerad att lära dig så mycket som möjligt under din gymnasietid. Överlag har du en nära relation med såväl lärare som andra elever på Sjölins gymnasium Nacka.

 • Ja, vi har ett samarbete med Diselverkstadens bibliotek som ligger precis intill skolan.

 • Ja, vi har en aktiv elevkår på skolan.

 • Vi tog emot våra första elever 2008, då under namnet Vittragymnasiet Sickla. Namnet är ändrat, men verksamheten densamma.

 • Det går ca 480 elever på skolan. I varje klass går det ca 32 elever.

 • Skolan ligger på Experimentgatan 7 (i Kunskapsgallerian), i Sickla. Det tar bara några minuter att ta sig dit från Slussen, Värmdö, Tyresö och Södra Stockholm med buss eller tvärbana, och ligger ett stenkast från Sicklasjöns lummiga promenadstråk samt Sickla köpkvarter. Våra lokaler ligger på tredje våningen och har stora fönster åt alla vädersträck.

 • Skolans specialpedagog är på skolan varje dag. Hon finns tillgänglig för såväl lärare som elever, och ansvarar även för att samordna hela elevhälsan. I elevhälsan ingår även skolsköterska, kurator, samt en studie- och yrkesvägledare. Dessa finns på plats några dagar i veckan.

 • På onsdagar slutar lektionerna vid lunch. Efter lunch brukar det finnas olika hjälpstugor. Skolans bibliotek erbjuder även extra mattestöd en eftermiddag i veckan. Vi har även mycket lärarledd undervisningstid, i syfte att kunna arbeta individuellt och med tillgång till lärarstöd, som en del av den ordinarie undervisningen.

 • Hos oss kan du läsa Spanska, Franska och Tyska.

 • Vi har en idrottshall i skolan, 300 meter till Sicklahallen och med Hammarbybacken, Sicklasjön och Nackareservatet runt knuten finns det gott om träningsmöjligheter.

 • Det skiljer sig lite beroende på var du bor, men de flesta får busskort genom sin kommun. Regeln brukar vara att man ska bo 6 km från skolan.

 • Vår matsal finns i bottenvåningen i Kunskapsgallerian, vårt campus, som vi delar med tre andra gymnasieskolor. Vi har en skolmatsal med eget kök. Det finns varm mat varje dag och en väl tilltagen salladsbuffé med många olika sorters grönsaker och sallader. Varma vegetariska, veganska och fläsk-, laktos- och glutenfria alternativ mm. erbjuds.

 • Du får låna en personlig bärbar dator av märket Chromebook. Vi jobbar med Google Suite for Education i vår undervisning. Datorn arbetar du med såväl i skolan som hemifrån. När du tar studenten brukar det gå att köpa ut datorn om du inte vill återlämna den.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Naturvetenskapsprogrammet hade år 2023 en antagningsgräns på 300 poäng och år 2022 en antagningsgräns på 285 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Samhällsvetenskapsprogrammet hade år 2023 en antagningsgräns på 275 poäng och år 2022 en antagningsgräns på 255 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Ekonomiprogrammet hade år 2023 en antagningsgräns 295 poäng och år 2022 en antagningsgräns på 270 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

Rektorn har ordet

Trygghet, trivsel och goda relationer är förutsättningar för lärande. På vår skola, med cirka 480 elever, känner du igen dem du möter i korridoren, samtidigt som det finns många nya att lära känna. Många vittnar om den goda stämning som råder på skolan och hur trygg man känner sig här.

Som elev hos oss har du ett hemklassrum där du har nästan alla dina lektioner. Vi har bestämda platser, vilka byts regelbundet. Detta bidrar till att du får möjlighet att lära känna fler, samtidigt som det bidrar till arbetsro.

Det är roligt att arbeta med case! Det tycker både våra elever och lärare. Casemetodiken, där du får koppla det du lär dig till aktuella frågor och händelser, skapar kreativitet och nyfikenhet. När ämneskunskaperna kopplas till verkligheten blir lärandet på riktigt.

Varmt välkommen till vår skola!

Madelein Envall, Rektor Sjölins Nacka 

Personporträtt

Elevkår

På Sjölins förstår vi att gymnasiet är mycket mer än bara de ämnen du studerar i klassrummet. Det handlar också om att bygga vänskapsrelationer och delta i spännande aktiviteter utanför skolans gränser, något som skapar en stark och sammanhållen gemenskap. Det är här våra engagerade elevkårer kommer in i bilden.

Elever sitter i ett klassrum

Våra gymnasieprogram

Alla våra gymnasieprogram på Sjölins är högskoleförberedande och ger dig en tydlig koppling till samhället genom case-arbete.