×
 

Vanliga frågor

Funderar du över något? Nedan hittar du svar på vanliga frågor elever brukar fundera över. Hoppas du hittar svaret på din fråga!

 • Sjölins Nacka är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • Verksamheten på Sjölins gymnasium Nacka är upplagd för att du som elev ska få en så bra lärmiljö som möjligt. Detta gäller såväl skolans lokaler som är ljusa och väl anpassade för ändamålet som den intellektuella och sociala miljön, där skolan jobbar för att du ska känna dig trygg, glad och blir inspirerad att lära dig så mycket som möjligt under din gymnasietid. Överlag har du en nära relation med såväl lärare som andra elever på Sjölins gymnasium Nacka.

 • Ja, vi har ett samarbete med Diselverkstadens bibliotek som ligger precis intill skolan.

 • Nej, men vi har ett aktivt elevråd och håller på att starta upp en trivselgrupp som ska bidra till att fler får engagera sig i att alla trivs och mår bra på skolan. En elevkår ska vara obunden från skolans personal och vi uppmuntrar elever som vill driva ett sådant arbete.

 • Vi tog emot våra första elever 2008, då under namnet Vittragymnasiet Sickla. Namnet är ändrat, men verksamheten densamma.

 • Från läsårsstart 2021 går det ca 480 elever på skolan. I varje klass går det ca 32 elever.

 • Skolan ligger på EXPERIMENTGATAN 7 (i Kunskapsgallerian), i Sickla. Det tar bara några minuter att ta sig dit från Slussen, Värmdö, Tyresö och Södra Stockholm med buss eller tvärbana, och ligger ett stenkast från Sicklasjöns lummiga promenadstråk samt Sickla köpkvarter. Våra lokaler ligger på tredje våningen och har stora fönster åt alla vädersträck.

 • Skolans specialpedagog Annica är på skolan varje dag. Hon finns tillgänglig för såväl lärare som elever, och ansvarar även för att samordna hela elevhälsan. I elevhälsan ingår även en skolsköterska, Ulrika, en kurator, Lycee, samt en studie- och yrkesvägledare, Helena. Dessa finns på plats några dagar i veckan.

 • Vi har studietid varje fredagseftermiddag, då får eleverna själva välja vad de vill arbeta med – men många väljer att tillbringa tiden i vår mattestuga. Under denna tid finns de flesta av skolans lärare tillgängliga för att kunna hjälpa till. Skolans bibliotek erbjuder även extra mattestöd en eftermiddag i veckan. Vi har även mycket lärarledd undervisningstid, i syfte att kunna arbeta individuellt och med tillgång till lärarstöd, som en del av den ordinarie undervisningen.

 • Hos oss kan du läsa Spanska, Franska och Tyska.

 • Vi har en idrottshall i skolan, 300 meter till Sicklahallen och med Hammarbybacken, Sicklasjön och Nackareservatet runt knuten finns det gott om träningsmöjligheter.

 • De flesta lektioner startar 8.55 och skoldagen är slut mellan 12 och 16. Lektionerna är 80 min långa och vi har 15 min rast på förmiddagen, 15 minuter rast på eftermiddagen, och en timma lunch. Vi har i princip inga håltimmar.

 • Det skiljer sig lite beroende på var du bor, men de flesta får busskort genom sin kommun. Regeln brukar vara att man ska bo 6 KM från skolan.

 • Vår matsal finns i bottenvåningen i Kunskapsgallerian, vårt campus, som vi delar med tre andra gymnasieskolor. Vi har en skolmatsal med eget kök. Det finns varm mat varje dag och en väl tilltagen salladsbuffé med många olika sorters grönsaker och sallader. Varma vegetariska, veganska och fläsk-, laktos- och glutenfria alternativ mm. erbjuds.

 • Du får en personlig bärbar dator av märket Chromebook. Vi jobbar med Google Suite for Education i vår undervisning. Datorn arbetar du med såväl i skolan som hemifrån. När du tar studenten brukar det gå att köpa ut datorn om du inte vill återlämna den.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. MEDELPOÄNGEN är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. ANTAGNINGSGRÄNS är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Naturvetenskapsprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 315 och en antagningsgräns på 285 poäng.

  Naturvetenskapsprogrammet hade år 2021 en medianpoäng på 310 och en antagningsgräns 292.5 poäng.

  Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Samhällsvetenskapsprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 267.5 och en antagningsgräns på 255 poäng.

  Samhällsvetenskapsprogrammet hade år 2021 en medianpoäng på 285 och en antagningsgräns 267.5 poäng.

  Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Ekonomiprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 292.5 och en antagningsgräns på 270 poäng.

  Ekonomiprogrammet hade år 2021 en medianpoäng på 287.5 och en antagningsgräns 272.5 poäng.

  Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

Funderar du över något annat?