×
 

Hoppa till innehållet

Vanliga frågor

Funderar du över något? Nedan hittar du svar på vanliga frågor elever brukar fundera över. Hoppas du hittar svaret på din fråga!

Att gå på skolan

  • Ja! Det finns specialkost att få för dig som behöver det.

  • Case är en metod som kopplar ihop det du lär dig i klassrummet med det som händer i samhället. Här utgår vi från verkligheten, arbetar över ämnesgränserna och med hjälp av världen utanför skolan. Du kommer lära dig att jobba i grupp, ta ansvar, tänka kritiskt och fritt – något som ger dig den bästa grunden för framtida studier.

  • Du hittar information om skolans läsårstider här.

  • Sjölins gymnasium Södermalm har en väldigt aktiv elevkår, du kan hitta deras informationskanaler på både Instagram och Tiktok

  • Ledighet ansöks via blankett som finns på Schoolsoft. Ingen ledighet beviljas för semesterresor utan enbart för enskilda angelägenheter, tex begravning eller idrott på elitnivå. Mentor kan bevilja ledighet upp till tre dagar, gäller det fler dagar ska ärendet skickas till skolledningen.

  • Sjukanmälan görs via Schoolsoft.

  • Här är länk direkt till Schoolsoft. 

  • Läs mer om våra prova på dagar här!

  • Vi har ett fullt elevhälsoteam med alla professioner – SYV, skolsköterska, specialpedagog, kurator, skolpsykolog samt skolläkare. Alla utom skolläkare och skolpsykolog finns på skolan varje vecka. Alla i elevhälsoteamet finns tillgängliga för lärare och elever men jobbar också som en utökad ledningsfunktion tillsammans med arbetslagsledarna, för att arbeta främjande och förebyggande.

  • Varje måndag har alla lärare kliniktid, vilket innebär att det finns tid då alla lärare är på plats samtidigt för handledning/läxhjälp. Ingången i vår undervisning är dock att majoriteten av allt arbete ska ske under lektionstid, där läraren finns närvarande, för att möjliggöra friare kvällar för både elever och föräldrar. Utöver kliniktiden så har varje lärare i sin tjänst 4h som de lägger ut i sitt schema för handledning, vilket ger stora möjligheter för eleverna att träffa inte bara sina lärare – utan också andra i samma ämnen.

  • Vi har en egen idrottshall i skolan som vi kombinerar med lektioner i kringliggande parker och i Nackareservatet.

  • De flesta lektioner startar mellan 8.30 och 9.00 och skoldagen är slut mellan 14 och 16. Men det kan såklart variera beroende på vilka kurser man läser.

  • Bor du i Stockholm får du busskort om du har mer än 6 KM till skolan.

  • Vår egen elevrestaurang med ledorden hälsa, inkludering och miljö har panoramautsikt över Saltsjön. All mat lagas på plats och mestadels från grunden av våra kockar i vårt välutrustade kök och utbudet är både stort och varierande. Dagligen erbjuds minst två varmrätter, en färgsprakande salladsbuffé och självklart anpassad kost till de elever som har behov av detta. Vi jobbar aktivt med matsvinn, klimatpåverkan och i säsong vilket färgar menyer och utbud. Vårt mål är minst 40 % ekologiska råvaror och vi har även ett väletablerat matråd för samverkan mellan elever och kök. Följ oss gärna på @campussandbacken på Instagram. Kontaktperson är kökschef Simon Harrisson simon.harrisson@pysslingen.se.

    Vårt elevcafé på plan 6 drivs av Sima Zamani som låter doften av nybryggt kaffe ringla sig genom korridorerna. Här finns även uppehållsrummet och en stor arbetsyta med utsikt över Stockholm.

  • Som elev på Sjölins Södermalm erbjuds du en personlig bärbar dator av märket Chromebook. Vi jobbar med Google Suite for Education i vår undervisning.

Om skolan

  • Läs mer om våra prova på dagar här!

  • Maila till sodermalm.byte@sjolinsgymnasium.se och bifoga din nuvarande studieplan och/eller dina betyg från åk 9. Vår SYV kommer återkoppla dig om möjlighet till byte.

  • Sjölins Södermalm är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige. Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

  • Genom en kombination av tydliga strukturer och ­engagerade ­lärare ­skapar vi tillsammans med våra elever en trygg ­atmosfär där du ­utvecklas på dina egna villkor. Hos oss kommer du ­jobba i case, ett arbetssätt som kommer att utmana dig och få dig att växa, tänka kritiskt kritiskt och självständigt kombinerat med förmåga att jobba i grupp. Våra lärare finns där under hela skoldagen, redo att peppa, coacha och diskutera det som händer. På Sjölins Södermalm finns det utrymme och att vara sig själv och att växa som individ.

  • 1:a oktober år 2000.

  • Det går 860 elever på skolan läsåret 23/24. Läsåret 24/25 har vi 950 elever, det är antalet vi sedan håller oss på. Varje klass består som mest av 32 elever.

  • Vi finns på Sandbacksgatan 10 på Södermalm i Stockholm, tunnelbanestation Slussen. Sedan ca 5 minuters promenad. 

  • Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap hade år 2022 en medianpoäng på 302.5 och en antagningsgräns 287.5 poäng. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap hade år 2022 en medianpoäng på 287.5 och en antagningsgräns 270 poäng.

Program och inriktningar

  • På Sjölins Södermalm kan du välja mellan följande individuella val:

    Mental träning – Alla program
    Redovisning – Alla program
    Engelska 7 – Alla program
    Matematik 3 – Samhällsvetenskapsprogrammet & inriktning Ekonomi/Juridik
    Tyska steg 4 – Naturvetenskapsprogrammet & Ekonomiprogrammet
    Franska steg 4 – Naturvetenskapsprogrammet & Ekonomiprogrammet
    Spanska steg 4 – Naturvetenskapsprogrammet & Ekonomiprogrammet
    Naturkunskap 2 – Samhällsvetenskapsprogrammet & Ekonomiprogrammet
    Idrott och hälsa 2 – Alla program
    Bild – Alla program
    Skrivande – Alla program
    Matematik 4 – Inriktningen Naturvetenskap & Samhälle
    Matematik 5 – Naturvetenskapsprogrammet
    Litteratur – Alla program
    Aktiekunskap – Alla program
    Kriminologi – Alla program

    De meritgivande kurserna erbjuds alltid och övriga individuella valen bestäms efter att eleverna lämnat önskemål, inför urval sker diskussioner med elevråd men vi tar även input från klasserna. Vissa ändringar kan alltså ske från år till år.

  • Här kan du se kurserna som ingår i ekonomiprogrammet – INRIKTNING EKONOMI. Här kan du se kurserna som ingår i ekonomiprogrammet – INRIKTNING JURIDIK. Här kan du se kurserna som ingår i naturvetenskapsprogrammet – INRIKTNING NATUR. Här kan du se kurserna som ingår i naturvetenskapsprogrammet – INRIKTNING NATUR & SAMHÄLLE. Här kan du se kurserna som ingår i samhällsvetenskapsprogrammet – INRIKTNING SAMHÄLLE. Här kan du se kurserna som ingår i samhällsvetenskapsprogrammet – INRIKTNING BETEENDE.

  • Ekonomiprogrammet har inriktningarna EKONOMI och JURIDIK. Naturvetenskapsprogrammet har inriktningarna NATURVETENSKAP och NATURVETENSKAP OCH SAMHÄLLE. Samhällsvetenskapsprogrammet har inriktningarna SAMHÄLLSVETENSKAP och BETEENDEVETENSKAP. Du kan dessutom läsa NIU i kombination med alla programmen och sporterna som du kan välja är hockey, handboll eller fotboll.

  • På Sjölins Södermalm finns dessa program: – Ekonomiprogrammet – Naturvetenskapsprogrammet – Samhällsvetenskapsprogrammet Här kan du kan läsa mer om våra program. Du kan dessutom läsa NATIONELL IDROTTSUTBILDNING på samtliga program. Läs mer om NIU här.

  • På Sjölins Södermalm kan du kombinera alla program med elitsatsning på fotboll, handboll, eller ishockey. Ansökan sker i två delar. Den ena är ansökan till gymnasieprogrammet, som du söker som vanligt. Den andra är ansökan till idrottsförbundet för din sport, och den processen kan se lite olika ut. Sista ansökningsdag för NIU är 1 december. Du hittar mer information här. 

  • Hos oss kan du läsa Spanska, Franska och Tyska.

Ansökan och merit

  • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Samhällsvetenskapsprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

  • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Naturvetenskapsprogrammet ska 3 av de 9 övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

  • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Ekonomiprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

  • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

  • Gymnasiekoll.se räknar du enkelt ut ditt meritvärde. Klicka här för att komma direkt till gymnasiekoll!

  • Du hittar viktiga datum kopplat till gymnasieantagningen här.

  • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet ska 4 av de 9 övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap. För naturvetenskapsprogrammet ska 3 av de 9 övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

  • Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Natur hade år 2022 en medelpoäng på 315 och en antagningsgräns på 287.5 poäng. Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhälle hade år 2022 en medelpoäng på 307.5 och en antagningsgräns på 300 poäng

  • Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap hade år 2022 en medianpoäng på 302.5 och en antagningsgräns 287.5 poäng. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap hade år 2022 en medianpoäng på 287.5 och en antagningsgräns 270 poäng.

  • Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi hade år 2022 en medelpoäng på 305 och en antagningsgräns på 290 poäng. Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik hade år 2022 en medelpoäng på 307.5 och en antagningsgräns på 282.5 poäng.

Funderar du över något annat?