Sanna läser Natur på Sjölins
Varför ska man välja Sjölins?
Sjölins är mycket mer än bara en gymnasieskola, här får du en högkvalitativ gymnasieutbildning som ger dig de mest optimala förberedelserna inför universitet och högskola. Här blir du inbjuden i gemenskapen, alla pratar med alla, vare sig det är elev, lärare, kurator eller specialpedagog. På Sjölins är man alltid välkommen oavsett vem man är. Det är en liten skola med ett stort hjärta!
Berätta om ditt program! Varför valde du det?
Jag valde naturvetenskap för att det är en bred utbildning som öppnar upp många dörrar efter gymnasiet. Det roligaste med mitt program är definitivt laborationerna. På laborationerna får vi jobba med allt från mikroskopera bakterier till att mäta pH-värde på sur-basiska lösningar.
Hur jobbar ni med case?
Det naturvetenskapliga programmet kan oftast beskrivas som utmanande, men casemetodiken underlättar väldigt mycket. I och med att casemetodiken inkluderar 2-4 ämnen per case kan de naturvetenskapliga kurserna kombineras med andra språkliga kurser. Under ett case börjar vi med en uppstart där ämnet presenteras, sedan gör vi oftast djupa analyser och djupdyker in i ämnet vi blivit tilldelade och avslutningsvis sammanställer vi allt i exempelvis ett seminarium eller en uppsats som blir avslutningsexaminationen. En case period pågår i 6-8 veckor och sker i grupper om 4-5 elever.
Berätta om framtida studieresor!
Vill man som elev på Sjölin göra ett utbytesår har man möjlighet till det. Utöver det har man möjlighet att åka på en studieresa i åk 2, det lutar mot Spanien då vi har kontakt med skolor i Spanien. Det ser jag mycket framemot!
Vad är dina bästa tips inför gymnasievalet?
- Gå efter vad du vill och inte vad familj och vänner vill. Gymnasiet är inte som grundskolan, det är vanligt att inte känna någon och börja på en helt ny skola.
- Utmaningar kommer komma, gymnasiet är inte enkelt men går du in med rätt inställning kan det underlätta väldigt mycket.
- Du behöver inte kunna allt när du börjar gymnasiet, gymnasiet finns till för att du ska kunna lära dig, både gammalt och nytt. Du behöver inte heller veta exakt vad dina framtidsplaner är, det kommer med åren. Sätt ingen press och stress på dig själv.